Geschiedenis

Eddy Meeus oprichter van Walibi"Walibi moet een park worden waar droom en onbezorgdheid meester zijn. En daarom moet iedereen zich hier in volle vrijheid kunnen vermaken zonder enige stress of zorg".

Dit waren de woorden van Eddy Meeùs in 1974 (stichter van het eerste Walibi-park in België) als hij zijn definitie gaf over de toekomst en de identiteit van Walibi. 35 jaar en generaties van bezoekers later, vult Walibi nog steeds ons leven met onvergetelijke herinneringen.

En dan op zoek naar een mascotte voor het park.
“Het is mijn zoon, Thierry die aan de Wallabies dacht, de kleine Australische buideldieren, neefjes van de kangoeroe.”

Geschiedenis in het kort

  • 1975 - Opening van het park onder het voorzitterschap van Eddy Meeùs
  • 1987 - Opening van het tropisch zwemparadijs, Aqualibi
  • 1988 - Aankomst van de «Radja River», vandaag nog de meest populaire attractie van Walibi
  • 1988 - Intrede van Walibi op de Beurs van Brussel
  • 1998 - Inhuldiging van "Lucky Luke City"
  • 1998 - Walibi wordt door de Amerikaanse « Premier Parks » Groep gekocht
  • 2001 - Walibi krijgt een nieuwe naam : "Six Flags Belgium"
  • 2001 - Overlijden van Eddy Meeùs, de geestelijke vader van Walibi
  • 2004 - Het park wordt opnieuw verkocht aan «Star Parks» en wordt het jaar daarna omgedoopt in « Walibi Belgium »
  • 2006 - Walibi Belgium maakt deel uit van de Franse Groep «la Compagnie des Alpes»

De beginjaren

Tijdens zijn eerste jaar verwelkomde Walibi niet minder dan 45.000 bezoekers dankzij zijn attractie nummerr één attractie, de waterski (die voltooid werd in 1994), maar ook door zijn attracties, restaurants en zijn strand met fijn zand.

Teleski

Merkwaardig was dat het park een forfaitaire prijsformule aanbod. Inderdaad, het toegangsticket gaf toegang tot alle attracties in het park. Dit was een première in Europa.

In de volgende jaren, breidt Walibi zich steeds verder uit om meer bezoekers aan te trekken. Nieuwe sensationele en innoverende attracties worden geïnstalleerd zoals « De Wilde Rivier » (1978-1994), « De Tornado » (eerste roetsjbaan met looping in Europa, 1978-2002) of nog « Kuifje : het Geheim van de Eenhoorn » (1980-1995) om maar enkele te noemen,. « De Sirocco », met zijn bliksemsnelle start werd in 1982 gebouwd.

Tornado

In 1987 wordt het tropisch zwemparadijs « Aqualibi » ingehuldigd. Dit piramidale gebouw biedt de bezoekers een reeks waterattracties zoals golvenbad, glijbanen, jacuzzi, een verwarmd zwembad en een rapid river (de Rapido): het geheel in een aangename tropische temperatuur (bijna 30°).

Aqualibi

De spectaculaire « Radja River » wordt in 1988 gebouwd. Met een afvoer van 12 m³ per seconde blijft deze Rapid River vandaag nog steeds de meest populaire attractie van Walibi.
Hetzelfde jaar maakt Walibi zijn intrede op de Beurs van Brussel met als doelstelling andere Walibi-parken te kunnen openen in Nederland en Frankrijk.

De jaren 1990

In 1992 werd de « Colorado » verwelkomd (een trein die vandaag Calamity Mine heet) en in 1995, de « Flash Back » met zijn beroemde achterwaartse afdaling. In 1998, wordt Walibi door de Amerikaanse « Premier Parks » Groep gekocht. Hetzelfde jaar wordt « Lucky Luke City » ingehuldigd met zijn 77 meter hoge vrije val van de « Dalton Terror ». Het jaar daarop werd de « Vampire » met zijn 5 loopings in gebruik genomen.

De jaren 2000

Vanaf 2001, wordt Walibi « Six Flags Belgium ». De beroemde kangoeroe maakt plaats voor Bugs Bunny en zijn Looney Tunes vrienden van Warner Bros. Tijdens hetzelfde jaar worden de « Weerwolf », de « Cobra » en « Walibi Folies »ingehuldigd.
In 2001 betreuren wij het overlijden van Eddy Meeùs, de stichter van Walibi, ten gevolge van zijn ziekte.

In 2003, wordt de fantastische Dark Ride « The Challenge of Tutankhamon » geopend.

In 2004, wordt het park aan « Star Parks » verkocht. Zij veranderen het jaar daarop de naam van het park opnieuw in « Walibi Belgium ». Dat betekent ook de terugkeer van de beroemde oranje kangoeroe met een paar nieuwe vrienden.
Sinds 2006, maakt Walibi Belgium deel uit van de Franse Groep, « la Compagnie des Alpes » die, met zijn 21 Europese parken, behoort tot de belangrijkste acteurs in de pretparkenwereld van Europa.