Geschiedenis van het logo

Zijn geboorte en beginjaren

In 1975, heeft Eddy Meeùs, stichter van Walibi, de naam van zijn park gekozen. Met hulp van zijn familie, kiest hij als embleem een kangoeroe. Hij denkt aan de sympathieke Australische wallaby kangoeroe.

Hij doet een beroep op Guy Dessicy, vroeger medewerker van de Hergé Studios en actuele voorzitter van het Belgisch Centrum van het Stripverhaal, die zijn oranje kleur kiest en zijn zo karakteristieke vorm ontwerpt.

En zo komt het dat sinds 26 juli 1975, openingsdatum van Walibi, de felgele stickers opgevrolijkt worden door de oranje kangoeroe. Leuk detail : van 1975 tem 1977, trekt de kangoeroe met zijn grote voeten waterski’s aan: de waterski (1975-1994) was, inderdaad, één van de eerste attracties van het park.

Logo Guy Dessicy

Eerste logo getekend door Guy Dessicy

Vanaf 1978, laat Guy Dessicy de kangoeroe verder evolueren. Hij verschijnt in nieuwe posities : zo vaart hij de Wilde Rivier (1978) af en trotseert hij de loopings van de Tornado (1979).
In 1979 verwelkomt hij zijne Majeisteit, Koningin Fabiola aan de ingang van het park en, het jaar daarop, Prinses Paola voor de inhuldiging van « Het Geheim van de Eenhoorn » (1980).

De Kangoeroe verovert ieders hart

In de jaren 80, geeft Guy Dessicy de fakkel door aan Michel Leloup (Belvision Studios die, onder andere, de tekenfilms van Kuifje produceren en op dat moment Directeur is van het Belgisch Centrum van het Stripverhaal). Later zal Michel François, graficus, op zijn beurt de kangoeroe verder doen evolueren.

Logo Michel Le Loup

Eerste modernisering getekend door Michel Le Loup

De kangoeroe behoudt zijn vorm en zijn oranje kleur maar wordt voortaan driedimensioneel voorgesteld. Hij neemt meer taken op zich, binnen of buiten het park, hetzij onder de vorm van tekeningen, hetzij als live personage.

Zo wordt de Walibi kangoeroe van 1983 tot 1985, de mascotte van 1ste klasse voetbalclub Beerschot in Antwerpen (Eddy Meeùs was afkomstig van Antwerpen). We zien hem verschijnen in televisie uitzendingen, op scholen en ziekenhuizen…

Vanaf 1984, draagt de kangoeroe de Actie « Sport op School » hoog in het vaandel, actie die geleid wordt door het Interfederaal Belgisch Olympisch Comité. Als mascotte beoefent hij bijna alle sporten : voetbal, zwemmen, judo en zelfs boxen (ligt in de natuur van een kangoeroe).

De Kangoeroe begint aan zijn grote reizen

In juni 1988, maakt de kangoeroe in het gezelschap van zijn geestesvader, Eddy Meeùs, een spectaculaire intrede op de Beurs van Brussel om deel te nemen aan de eerste notering van het Walibi aandeel.

Vanaf dat moment, start de kangoeroe, die nooit eerder het park en België had verlaten, zijn reis doorheen Europa en de wereld. Hij verschijnt in Frankrijk, in Walibi Rhône-Alpes (1989), Walibi Lorraine (1990) en Walibi Aquitaine (1992). In 1989 en 1990 neemt de kangoeroe plaats naast vedetten als Léon Zitrone en Guy Lux in de televisie-uitzending «Intervilles».

In 1994, steekt de kangoeroe de noordergrens over en wordt het embleem van Walibi Flevo in Nederland. Hij zal ook aanwezig zijn in Los Angeles in de VS om er het 100-jarig bestaan te vieren van de « International Association of Amusement Parks and Attractions » (IAAPA).

Logo Eli Lemphrowicz

 

In 1999, worden de lijnen realistischer en de logo ondergaat een serieuse lifting .
Het project belandt, deze keer, in handen van Eli Lemphrowicz, graficus.

Het is uiteindelijk Bertand Dupont, illustrator bij Tagora, die de springende kangoeroe vierdimensioneel zal tekenen.

Logo Analyse du mouvement

In 2001, wordt Walibi omgedoopt tot Six Flags Belgium. Wat gebeurt er met onze oranje kangoeroe ?

Hij blijft het druk hebben met de verwelkoming van duizende kleine en grote bezoekers in Walibi Lorraine, Walibi Rhône-Alpes en Walibi Aquitaine. Het komt regelmatig voor dat Belgische bezoekers hem in Frankrijk gaan bezoeken vooral in Walibi Lorraine dat niet te ver ligt van België. Maar, als de Belgen op verlof gaan naar Frankrijk, aarzelen ze niet hem te gaan begroeten in de 2 Walibi parken in het zuiden van Frankrijk.

In zijn vrije tijd houdt hij ervan om de wereld te ontdekken. Hij heeft al meermaals zijn neefjes en nichtjes in Australië bezocht en doorkruiste talrijke regio’s wereldwijd. Maar, in 2005 komt hij terug thuis in Wavre waar hij, opnieuw, alle bezoekers verwelkomt.

Logos Starparks

Geschiedenis van de kangoeroe in data

 • 1975 - Geboorte van de kangoeroe (getekend door Guy Dessicy).
 • 1979 - Eerste live optreden van de kangoeroe als personage in het park en onthaal van hare Majesteit, Koningin Fabiola
 • 1980 - De kangoeroe verwelkomt Prinses Paola
 • 1982 - 2de kangoeroe generatie, deze keer, getekend door Michel Le Loup.
 • 1987 - De kangoeroe huldigt Aqualibi in
 • 1988 - Intrede van de Kangoeroe op de Beurs van Brussel
 • 1989 - De kangoeroe wordt de mascotte van Walibi Rhône-Alpes
 • 1990 - Michel François volgt Michel Le Loup op. Hij werkt aan de transitieperiode van het logo dat nog veel zal evolueren
 • 1990 et 1992 - Walibi Lorraine en Walibi Aquitaine verwelkomen op hun beurt de oranje kangoeroe
 • 1995 - De mascotte viert zijn 20ste verjaardag in Wavre met een grandioos vuurwerk
 • 1996 - De kangoeroe vliegt naar Los Angeles om er het 100 jarige bestaan van de IAAPA te vieren
 • 1999 - 3de kangoeroe generatie getekend door Eli Lempkowicz.
 • 2000 - 25ste verjaardag van Walibi in Wavre
 • 2001 à 2004 - Vertrek van de kangoeroe uit Wavre
 • 2005 - Terugkeer van de kangoeroe in Walibi Belgium